Suntem tentați să facem din țânțar armăsar, cu interes, din inconștiență…both…și toate au ca fundal un anumit tip de frică.

Psihologic vorbind, se pare că psihicul uman este predispus spre psihoză și tragedie, dar nevoia de exagerare, tendința de a face din țânțar armăsar, are motive mai subtile.

Dacă descrii o situație și o umfli, adaugi “din burtă”, fie că este vorba de o situație negativă, fie de una pozitivă, înseamnă că vrei să atragi atenția asupra ta, că ai nevoie de aprecierea celor din jur cu orice preț.

Bineînțeles, prețul este plătit de toți fără excepție, pentru că nimic din ceea ce iese din echilibrul prin care mediul înconjurător gestionează totul, nu rămâne acolo.

Cel care exagerează va rămîne dureros și singur fără muniție, din pricină că la un moment dat nu va mai reuși să atragă atenția indiferent ce proclamă și cel care acceptă exagerarea, se va distanța atât de mult de realitate încât la un moment dat aceasta îl va plezni peste față trezind-ul, cu atât mai dureros cu cât este amplitudinea exagerării mai mare.

Zilele astea acest “joc” este mai vizibil ca niciodată. Covid 19 este o situație serioasă, probabil una dintre cele mai provocatoare de mulți ani încoace și urmările vor fi de amploare, cu efecte de natură psihologică și economică încă greu de evaluat.

But who to “blame”, noi toți am făcut și facem ca lucrurile să fie astfel, pentru că suntem la distanță mare de realitate, de echilibru, de Calea de mijloc.

Prin cuvintele împrăștiate inconștient de ne…simțit de jur împrejur… fără pic de simțire…prin acțiunile aidoma cuvintelor  și prin în modul în care ne manifestăm viețile.

Ne-am obișnuit să fim mișcați doar de senzațional, ne-am obișnuit și imunizat la normalitate și firesc, luînd zilnic câte o doză din vaccinul “imagine”.

Vânzările, marketingul, mass media, social media, au venit în întâmpinare cu senzaționalul pe tavă.

Economia de piață, cu acel plus X% profit fără de care nu ne putem cumpăra mâncarea din supermarket, a dus pâș pâș lucrurile întracolo și acum mâncăm Senzaționaaal, Cel mai, Cea mai, Extraordinar, Excepțional pe pâine. Probabil ca nici ea, Economia de Piață, nu a știut ce face.

Dar care este legătura cu Covid 19!?

Totul este…încă odată…senzațional în jurul nostru, boala, moartea și suferința sunt “cele mai senzaționale”, ne ferim cât putem de ele, ridicăm bariere, stăvilare, inventăm sisteme de protecție iluzorii și ca urmare frica ne paralizează și energia vieții dispare.

Moartea a devenit nefirească și senzațională și odată ce o vedem astfel, totul devine, cu adevărat de data asta, senzațional de apăsător.

Am ieșit de pe Calea de mijloc, Calea de Aur cum a mai denumit-o Buddha, relația simbiotică  cu natura, cu mediul care ne vorbește fără să îl ascultăm, este acoperită cu totul de relația cu noi înșine, singura care ne interesează deocamdată.

Cuvintele fac asta zi de zi…

To be continued

WhatsApp Icon
Phone Icon