Clientul are întotdeauna dreptate? Aproape întotdeauna!…

Cel mai adesea la început de drum într-o profesie, fie că suntem angajați, antreprenori sau freelanceri aflați în faza de înțelegere a subtilităților profesiei alese,  avem de a face cu clientul, client a cărui căutare constantă este cea mai bună cale către rezolvarea țintelor sale

La startul carierei noastre…bineînțeles că și clientul se poate afla în aceiași ipostază…ne aflăm în situația în care noi venim cu elementul nou, iar clientul vine cu experiența. Acesta ne dă detaliile necesare și, în schimb, se așteaptă să primească o ofertă bună și promisiunea noastră că proiectul va fi un succes în timpul așteptat, produsul final având cea mai bună calitate, la cel mai avantajos preț…pentru client.

Întrebarea noastră este următoarea: are clientul întotdeauna dreptate? Având în vedere că, din momentul în care intrăm pe piața muncii, fie că suntem angajați cu normă întreagă sau freelanceri, scopul este satisfacerea clientului, în timp ce noi trebuie să ne mulțumim cu procesul și rezultatul.

Vorbind din punctul de vedere al unul manager de proiect, pot spune că este un drum provocator, ce începe de la primele proiecte și până la acel punct în care răspunsurile la întrebările noastre vin natural.

In primul rând, să ne familiarizăm cu industria în care vrem să profesăm este un aspect foarte important. Printre elementele ce vor face diferența se numără: cunoașterea companiei în care profesăm, valorile, țelurile, principiile, strategia, atuurile acesteia, dar și cunoașterea competiției, cu punctele sale forte și slabe. Nu în ultimul rând, cunoașterea echipei din care facem parte, colegii alături de care ne desfășurăm activitățile zilnice, pe care ne bazăm în momentul în care avem nevoie de ajutor și viceversa.

Pe lângă aceste cunoștințe teoretice, implicarea practică oferă șansa de a sedimenta toate cele învățate, iar ajutorul unui coleg cu experiență poate face toată diferența când vine vorba de primele proiecte.

Toate elementele menționate mai sus ne oferă o bază excelentă pentru a demara un proiect, o discuție incipientă cu clientul sau cu un potențial client.

Astfel, un manager de proiect junior poate acumula cunoștințe pentru a se propulsa într-o poziție de senior în câteva luni, până la câțiva ani, în același timp dezvoltându-se ca și account manager sau agent de vânzări, printre altele.

Din experiența mea, când începi să preiei proiecte și ești entuziasmat pentru finalizarea și livrarea cu succes a produsului către client, cel din urmă poate insista asupra unui termen de finalizare imposibil sau costuri neașteptat de scăzute. Tendința unei persoane neexperimentate ar putea fi să accepte aceste condiții,  să facă orice pentru a mulțumi clientul. În momentele când clientul vrea să cunoască toate detaliile unui proiect încă din faza sa incipientă, de la primul apel telefonic sau când acesta oferă un timp foarte scurt de evaluare a proiectului, ideal ar fi ca emoțiile să fie lăsate deoparte. Dar presiunea rezultatului ne împiedică uneori să oferim cele mai eficiente răspunsuri în timp util.

Soluția ar putea fi să îți oferi intervalul necesar pentru a prezenta cel mai bun produs sau serviciu și să răspunzi în acest mod cerințelor clientului cât mai eficient. Să subliniezi așadar faptul că ai nevoie de timpul necesar pentru a veni cu cea mai bună și avantajoasă ofertă pentru ambele părți, este o solușie reciproc avantajoasă în final. De asemenea, asigură-te că ai o vedere de ansamblu, cât se poate de obiectivă asupra situației, pentru a putea oferi cele mai eficiente răspunsuri la adevăratele întrebări ale clientului.

Ce am  putea concluziona? Clientul are întotdeauna dreptate! Cu precizarea importantă că putem modela acest drept, astfel încât să oferim cea mai bună soluție, adică cea mai potrivită adevăratelor nevoi ale clientului.

WhatsApp Icon
Phone Icon